Wednesday, 01 May 2024
PHARMANET
 
 

«Σβηστά» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

Feb 17, 2024

O Παναθηναϊκός μπήκε σοβαρός και συγκεντρωμένος κόντρα στον Άρη και κατάφερε να πάρει τη νίκη με 76-65, σφραγίζοντας το «εισιτήριο» για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Εκεί, θα περιμένει τον νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακός - Προμηθέας (21:00).

Παναθηναϊκός Aktor «μάτσαρε» και κάλυψε τη... σκληράδα του Άρη, πήρε μια «καθαρή» και άνετη νίκη και προκρίθηκε στον τελικό του 49ου Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών. Οι «πράσινοι» ήταν συγκεντρωμένοι από το ξεκίνημα, βρήκαν λύσεις από τις «σταθερές» τους, «απάντησαν» στην ένταση και το... μπασκετικό ξύλο της ομάδας του Γιάννη Καστρίτη και έκαναν κουμάντο για 40', για να πάρουν το εισιτήριο για το ματς της κούπας. Πλέον, περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους από τον δεύτερο ημιτελικό (Ολυμπιακός Προμηθέας).

Ο Κέντρικ Ναν έδωσε άλλη μία... παράσταση με τη φανέλα του «τριφυλλιού» (20 πόντοι με 8/13 σουτ, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο) και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε πιο απελευθερωμένος, έχοντας στο πλευρό του τον Κώστα Σλούκα (6π., 3ασ., 1κλ.). Παράλληλα, εκ των πρωταγωνιστών ήταν για άλλη μια φορά οι Ντίνος Μήτογλου (10π., 5ρ.) - Τζέριαν Γκραντ (10π., 3ρ., 3ασ., 3κλ.), με τον κόουτς Αταμάν να «ανοίγει» περισσότερο το ροτέισιον, μετά την αποβολή του Ματίας Λεσόρ με δύο τεχνικές ποινές.

Στην αντίπερα όχθη, οι «κίτρινοι» δεν είχαν τόση ενέργεια, μετά την υπερπροσπάθεια απέναντι στον ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς είδαν τον Βασίλη Τολιόπουλο να κάνει ένα ασύλληπτο πρώτο ημίχρονο (17π.) και τελείωσε τον ημιτελικό με 21π. (8/14 σουτ). Όμως, οι υπόλοιποι δεν τράβηξαν... κουπί στο σκοράρισμα. Πολλά λάθη από την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη (17λ.), που δεν είχε καλό ρυθμό επιθετικά.

Η είσοδος του Σλούκα βοήθησε το «τριφύλλι»

Ο Τζέριαν Γκραντ ανέλαβε στο ξεκίνημα το μαρκάρισμα του Βασίλη Τολιόπουλου, σε έναν ημιτελικό με χαμηλό ρυθμό (4-7 στο 5' με 3π. του ηγέτη του Άρη). Ο Εργκίν Αταμάν βλέποντας την ομάδα του να είναι άστοχη και νευρική πέρασε στο παρκέ τους Κώστα Σλούκα - Κώστα Αντετοκούνμπο και ο Παναθηναϊκός Aktor προσπέρασε (10-9 στο 7'). Ωστόσο, η ένταση ήταν μεγάλη, με τον Τούρκο προπονητή να δέχεται τεχνική ποινή. Στο «σκληρό» 1ο δεκάλεπτο (19-16) ο αποτελεσματικός Τολιόπουλος είχε 7 πόντους (3/3 εντός πεδιάς), ενώ ο Κέντρικ Ναν μετρούσε 9π. (4/5 σουτ), όντας πιο «απελευθερωμένος» με τον Σλούκα στο πλευρό του.

Η αποβολή του Λεσόρ και τα... όργια Ναν - Τολιόπουλου

Το «τριφύλλι» μπήκε με ένα 7-0 στη 2η περίοδο και δια χειρός Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «έγραψε» τη πρώτη διψήφια διαφορά του αγώνα (26-16 στο 12'), ενώ ο κόουτς Καστρίτης κλήθηκε να βρει αντίδοτα για δύο ακόμα «πονοκεφάλους»: για τα 3φ. του Ίσμαελ Σανόγκο και τα 10λ. της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο 14' (30-21). Ωστόσο, πρόβλημα δημιουργήθηκε και στο «τριφύλλι», με την αποβολή του Ματίας Λεσόρ λόγω δύο τεχνικών ποινών στο 15', μετά το ατελείωτο... ξύλο στην άμυνα του Άρη. Ο Γάλλος σέντερ αποβλήθηκε, ύστερα από αντιαθλητικό φάουλ που του έγινε (3ο του Λευτέρη Μποχωρίδη) και αποχώρησε από το παρκέ με πολλά νεύρα. Παρ' όλα αυτά, ο τρομερός Ναν και το συγκεντρωμένο αμυντικά σύνολο του Αταμάν δεν επηρεάστηκαν. Ο Αμερικανός σκόρερ έφτασε τους 14π. και έστειλε τους «πράσινους» στο +14 (38-24 στο 18'). Συνολικά, ο Παναθηναϊκός Aktor... υπερκάλυψε τη σκληράδα των τυπικά φιλοξενούμενων και «έκλεισε» το ημίχρονο με διψήφιο προβάδισμα (44-33 στο 20'), παρά τα... όργια του Τολιόπουλου (17 πόντοι με 7/9 σουτ).

Στο +14 ο συμπαγής Παναθηναϊκός Aktor

Ο Παναθηναϊκός Aktor είχε με... συνοπτικές διαδικασίες εκτός τον Λεσόρ από το Α' μέρος, ενώ και ο Κώστας Αντετοκούνμπο χρεώθηκε με 3φ. στο 21'. Έτσι, στο παρκέ πέρασε ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι. Οι «πράσινοι», πάντως, παρέμειναν συμπαγείς αμυντικά, προσπάθησαν να βγάλουν την μπάλα από τα χέρια του «Τολιό» και στα μισά της 3ης περιόδου ισοφάρισαν την μέγιστη τιμή της απόστασης (51-37 στο 25'). Οι «κίτρινοι» δεν μπορούσαν να βρουν συνέπεια πίσω από τα 6,75μ. (5/17 3π.), έβλεπαν τους Σταρκ - Χάρελ να βρίσκουν σίδερο, μέτρησαν... double score στα λάθη (8-16λ.) και δεν κατάφερναν να αλλάξουν την κατάσταση (58-44 στο 30').

Οι «κίτρινοι» δεν είχαν ενέργεια, οι «πράσινοι» διαχειρίστηκαν το προβάδισμά τους με... φρέσκα κορμιά

Ο Αταμάν επιστράτευσε... φρέσκα κορμιά με τους Καλαϊτζάκη, Ερνανγκόμεθ, Αντετοκούνμπο, σε ένα κομμάτι του αγώνα που οι Θεσσαλονικείς έμοιαζαν να μένουν από αποθέματα ενέργειας (64-51 στο 34'). Το κάρφωμα του Έλληνα σέντερ διαμόρφωσε το πρώτο +15 της βραδιάς (68-53 στο 36') και οι ανώτεροι «πράσινοι» είχαν ένα... δικό τους ματς στα χέρια τους. Ο Παναθηναϊκός Aktor, λοιπόν, διαχειρίστηκε το προβάδισμά του, παρά την προσπάθεια του Σίλβιο ντε Σόουζα στα τελευταία λεπτά και το «τριφύλλι»... τσέκαρε το εισιτήριο για τον τελικό του 49ου Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών (77-65).

Τα Δεκάλεπτα: 19-16, 44-33, 58-44, 76-65.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το basket247.gr(όπως προβλέπει η νομοθεσία και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες) οφείλει να ενημερώνει τους επισκέπτες αυτού του ιστότοπου για την αποδοχή ή μη των cookies κατά την είσοδο τους στο site www.basket247.gr